Wish List

Зовът на новите книги 7

Бъдещето на човечеството“Бъдещето на човечеството” на Мичио Каку, изд. Бард

Мичио Каку е вече познато на българския пазар име, най-вече с “Физика на невъзможното”, но и “Паралелни светове”, “Физика на бъдещето” и “Бъдещето на ума”. А в “Бъдещето на човечеството” говори за пътешествия сред звездите и тераформиране – как бих могла да пропусна?! Отчасти ненаситно любопитство, отчасти писателско проучване, зовът на “Бъдещето на човечеството” е неустоим и дори ме подсети, че Панаирът/Базарът на книгата в София започва след броени дни.

Нямаме никаква представа. Пътеводител в непознатата Вселена“Нямаме никаква представа. Пътеводител в непознатата вселена” на Хорхе Чам и Даниъл Уайтсън, изд. Изток-Запад

Творец на комикси с докторска титла и физикът в областта на елементарните частици. Звучат като супер-герой и асистент в някой комикс, не мислите ли? В случая са автори на този откровено именуван и симпатично илюстриран “пътеводител”. Оформлението е изключително удобно, както за откриване на непознатите късчета информация, така и за мнозинството с ХНРВ 😀

Призракът на небесния Йерусалим“Призракът на небесния Йерусалим” на Даря Дезомбре, изд. Изток-Запад

Предвид че е руска авторка, съм готова да завъртя очи, да заспя и да захвърля книгата в другия край на стаята, не задължително в този ред. Просто не си пасваме и това е. Но… Може би е защото корицата ми напомня на онези на любима криминална поредица, но “Призракът на небесния Йерусалим” ме зове.

“Мъртвец изплува от река Москва; друг е положен на древната стена на кулата „Кутафя“; трети, разфасован на четири – на пейка в Коломенское… Нещастниците са убити с брутални средновековни методи, а каква е вината им, знае само убиецът. По страшната следа върви двойка от „Петровка“: стажантка-връзкарка, абсолвентка в Московския държавен университет, пристрастена от дете към темата за серийните убийци, и опитен детектив, завършил милиционерска школа в провинцията. Двамата не могат да се търпят, но в работата се допълват идеално. Само те могат да разшифроват съставения от убиеца ребус, чиито корени стигат до древната Москва, до забравените текстове на старообрядците и символиката на Светото писание.”

Игра на духове“Игра на духове” на Джон Конъли, изд. Прозорец

Ако се чудите, “Това пък кога е излязло?” или “Наистина ли това е корицата?”, не сте сами. Много се радвам, че издателство Прозорец превежда Джон Конъли, ама откъм реклама и корици… Добре че е Wanderbook, иначе никога нямаше и да науча за съществуването на този автор.

Всъщност новият “смразяващ” случай на Чарли Паркър е по книжарниците от миналата седмица, но тогава не бях на работа, за да я видя на място и съм я изпуснала.  “Частният детектив Джейкъб Еклънд изчезва и Чарли Паркър е изпратен да го открие. Работодателят на Паркър, Едгар Рос, агент на Федералното бюро за разследване, има свои собствени причини, поради които не е намерил Еклънд. Оказва се, че издирваният детектив не е никак обикновен. Той се занимава с преплетени случаи на убийства и изчезвания. И всички те имат странни връзки помежду си. Налага се Паркър да загърби личните си проблеми и да прекрачи в страховития свят на Еклънд – царство, в което чудовищна майка управлява разпадаща се престъпна империя, а мъжете сключват сделки с ангели… В това царство и невинните, и виновните са пионки в игра на духове. Смразяваща и жестока история.”

Божигроб Кн.2  от НивганощВместо това чета: Нищо, не и книга. Имам читателски махмурлук от “Божигроб”…

“-Ако трябва да съм честна, по-интересно звучи да бъда най-търсената убийца в републиката.

 -Благородна цел, към която всяко момиче трябва да се стреми.”

Leave a comment