ревюта

“Артемида” на Анди Уеър

“Himmelen er ikke grensen. Означава “Небето не е границата.”

“Артемида”: как да си намерим сигурна престъпна ниша и да се измъкваме от неприятности, използвайки наука.

Издател: БардАртемида, Анди Уеър, 9789546558251
Превод
: Милена Илиева

Сега, след като пиша ревю, бих я препоръчала. Но “Артемида” има две страни: научната фантастика и героите. В това отношение е точно като “Марсианецът”, само дето тук прави по-голямо впечатление.

Подозирам, че ако задълбая в науката, Топчо пак ще възкликне “звучи толкова скучно”, но не ме интересува. Феновете на “твърдата” научна фантастика ще ме разберат. Всичко за живота на други планети – и стъпници, и кораби – ми е интересно. Уеър е положил също толкова усилия да създаде реалистична колония на Луната, колкото беше оцеляването на Марк Уотни на Марс.

С кеф си представях как Джаз тича с огромни крачки на лунна гравитация, скача от височини, които биха счупили краката на човек на Земята и всички по-малки и по-големи чудесии, които работят по различен начин в Артемида или навън, където няма атмосфера.28239935

Дали реална лунна колония би възникнала и би се развила по същия начин? Едва ли ще доживея да видя, но ми беше любопитно да изуча версията на Уеър. Успях да избегна повечето спойлери, преди да прочета книгата и много неща, които в последствие видях, че се споменават натам-насам, бяха за мен любопитна изненада. Затова няма да издавам нищо сега.

Героите, обаче, далеч не ми бяха толкова интересни. Червена точка за етническо и религиозно разнообразие, но това е най-големият плюс.

35097545Склонна съм да се съглася с хората, които казват, че Джасмин Башара е женската версия на Марк Уотни: изобретателни решения на проблеми, които изглеждат твърде големи за нея. А за онези, които наистина са твърде големи – отбор от повече и по-малко доверени специалисти в различни области. “Бандата на Оушън”, ако щете, но вместо да крадат, взривяват разни работи. Звучи забавно и е, наистина.

Само че Джаз е на 26 години и знаете ли защо помня точното ѝ възраст? Заради изненадата, когато ми я припомни някъде към средата на книгата. Звучи като тинейджър, дори когато коментира какъв ужасен тинейджър е била.

“Между другото, много се дразним, когато хорана ни наричат “лунатици” или когато наричат Артемида “Космическия град”. Не сме в космоса бре, на Луната сме. Тоест технически сме “в космоса”, но същото важи и за Лондон”.

Хе хе. Добре де, очевидно не е твърде неприятна, иначе вместо ревю, щях да пиша анти-фенфикшън, в който всички умират. И щеше да се наложи да се ровя за имената, характеристиките и отношенията на всички други герои в книгата, защото седмица по-късно, вече не ги помня.

Иначе казано, беше най-лесно да сложа “Артемида” до старата научна фантастика и далеч от съвременните изисквания за герои и можех да чета без проблем.

ARTEMIS by artofjokinen
Артемида от deviantart.com/artofjokinen

На кого бих препоръчала “Артемида”? Аз лично харесах повече “Марсианецът”, защото беше нещо по-необичайно. От друга страна, който се е отегчил само с един герой и научните обяснение са му дошли в повече, със сигурност ще предпочете “Артемида”.

Ще прочета ли следващата книга на Анди Уеър? Да. Надявам се този път да отиде по-далеч и да ни прати на кораб в открития космос или далечна планета. С голям кеф ще последвам развитието на по-слабите му страни, докато праща героите си на всевъзможни места из космоса, където хора биха могли да идат хората. Кой знае, може да измисли нещо и на Земята, но аз все пак предпочитам по-далечна дестинация.

Писателската гледна точка? Като всеки писател на планетата, Уеър има върху какво да подобрява, но от първата книга демонстрира и след това поддържа нещо отличителното в своите истории: старателно проучена и реалистична наука, от ботаника до астрономия и до икономика. Каквото и друго да прави, знаем да очакваме това и ако сте като мен, то ще ви привлича отново и отново.

Скъпи повече или по-малко опитни писатели, четящи това, знаете ли какво е онова, което връща читателите към вашето писане, независимо в какъв свят или дори жанр се прехвърляте?

Advertisements

2 thoughts on ““Артемида” на Анди Уеър

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s