Wish List

Зовът на новите книги 18

Предлагам читателите да имаме по една седмица почивка в месеца, само за четене. Няма ли да е прекрасно?

“Къщата на фуриите” на Маделин Ру, изд. Orange Books

Къщата на фуриитеОтделно от невероятната красота на корицата и илюстрациите на художничката Айрис Компийт, историята звучи страшно интересно.

След бягството си от училище със сурови порядки, където възпитават с наказания, на седемнайсетгодишната Луиза Дитън ѝ се усмихва щастието да си намери работа като камериерка в пансион. Но скоро след пристигането си в имението „Ветровала“ Луиза започва да осъзнава, че неговият загадъчен господар Морнингсайд предоставя нещо повече от подслон и храна за гостите си.

Къщата се оказва не място за отмора, а за възмездие, а господин Морнингсайд и прислугата му са поели в ръцете си правосъдието над онези, чиито души са отвъд спасение. Луиза започва да се бои за младеж на име Лий, който не е като останалите гости. Той е харизматичен и добър, Луиза знае, че от нея зависи да го спаси от преждевременна гибел. Но как може да е сигурна на кого да вярва в тази къща на тайни и лъжи?

Магазинът“Магазинът” на Джеймс Патерсън и Ричард Дилало, изд. Сиела

Мда, поредният трилър с тъмна, почти черна корица, но ако се вгледа човек, си я бива. Не ви ли потриват тръпки от всички тези дронове? Като армия от летящи буболечки, които ще отнесат мъжа на снимката на парчета, както птиците в края на “Тъмната половина” на Кинг, след това ще изхвърчат от корицата, право към нас! А всемогъщият магазин звучи точно в същия стил.

Е, едва ли Джеймс Патерсън е написал хорър, но очаквам интригуваща история с бързо развитие и, да се надяваме, не твърде натрапчива критика към големите корпорации като Амазон, които са съзвали проблеми на Патерсън, давайки му тази идея.

„Магазинът” знае от какво имаш нужда във всеки един момент. И ти го доставя бързо и евтино. Големият брат никога не е бил толкова привлекателен.

Но Джейкъб и Меган са от малкото хора, които не приемат тази сделка. И се заемат да напишат книга за „Магазинът”. Наемат се да работят за него, като се местят в специално изградено градче за служителите на фирмата… там всичко е съвършено, хората са винаги усмихнати, един истински рай.

Който скоро се превръща в ад.

Може ли една книга да заплаши най-могъщата корпорация в Америка?

И на какво е способна тя, за да се защити?”

Заровени жертви“Заровени жертви” на Джон Санфорд, Колибри

Името му Джон Санфорд веднага ми прозвуча познато. Може би по-рано съм била набелязала друга негова книга?

Криминалният случай в “Заровени жертви” е такъв, че в част от книгата се връщаме към младите години на Лукас Девънпорт, така че е идеална за начало за новите фенове. Няма да ви казвам коя поред е в поредицата, че ще се уплашите 😀

“Вече двайсет и пет години изчезването на две малки момичета тормози ченгето Лукас Девънпорт. Навремето цялата полиция е вдигната на крак, но без резултат. Днес, при разрушаване на стари сгради в покрайнините на Минеаполис, телата им случайно са открити. Което го връща към престъплението – и към кошмара, още по-мрачен отпреди.

В далечната 1985-а той участва в неуспешното издирване на двете сестри. Тогава шефовете му обявяват случая за приключен, но младият и напорист Лукас не е съгласен с тях. Сега има шанса да довърши разплитането на загадката, но колкото по-надълбоко рови, толкова по-ясно става едно: заровени са не само техните тела, заровена е истината.”

Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde and Other Stories“Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde” на Робърт Луис Стивънсън, изд. Alma Books

Появиха се цели две поредици, тази и на Penguin Books, с мънички класики на също така мънички цени. Историята на Джекил и Хайд ми е позната от куп екранизации, но още не съм чела книгата, така че сега си я набелязах.

“Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde describes the mysterious relationship between a respectable and affable doctor and his brutal associate. Set in the grimy streets of Victorian London, this tale of murder, split personality and obscure science, with its chilling final revelation, became an instant horror classic when it was first published in 1886 and has enthralled and terrified generations of readers ever since.”

Нощен летец“Нощен ловец” на Джордж Р. Р. Мартин, изд. Бард

Не се разбираме с Мартин. “Песен за огън и лед” зарязах след една книга, останалите дори не мога да дочета, независимо колко интересно звучат фантастичните им сетинги и сюжети, преди да ги разтворя. Може би с разкази и новели поне ще се получи? Ако не, няма да страдам, просто ще гледам само сериала.

“Деветима злощастни учени пътуват към границите на познатата вселена с надеждата да установят контакт с тайнствена цивилизация. По време на полета те се сблъскват с неочаквана загадка – самия „Нощен летец“, същинско чудо на кибернетиката, чийто капитан никой от тях не е виждал с очите си. Не след дълго екипажът открива, че най-голямата загадка – и най-зловещата заплаха – е неочакваната поява на мистериозна сила на борда на кораба, която жадува за кръв и ужас…”Книга на мечовете

Вместо това чета: “Книга на мечовете”, иначе казано – разкази, така че да мога да прочета цяла история наведнъж, когато нямам време за цял роман.

Освен това писах за нея в “Зовът на новите книги” само преди няколко седмици, което си е почти рекорд за мен. Важно е от време на време човек да се старае да надминава себе си 😀

Advertisements

One thought on “Зовът на новите книги 18

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s