Wish List

Зовът на новите книги 19

Мда, трилър манията ми помина, но какво да правя, като само такива хубости излизат? Определено ще се радвам, ако другата седмица ме изненадата с половин дузина прекрасни нови фантастики.

А на вас какво ви се чете?

“Тебеширения човек” на К. Дж. Тюдор, изд. Колибри

Тебеширения човек
Познайте чие дело е корицата! Не знам за вас, ама аз вече ги познавам от пръв поглед.

Звучи и започна добре.

След това забелязах, че авторът е жена. Откога не съм чела наистина зловещ, въздействащ криминален трилър от жена? Може би е време.

“През 1986 г. Еди и приятелите му са деца на прага на юношеството. Дните им минават безметежно, в шляене в покрайнините на задрямалото английско селце, където живеят, и в търсене на нещо вълнуващо. Еди среща г-н Халоран, Тебеширения човек, и му хрумва идеята за таен код: децата започват да рисуват малки фигури с тебешир, които им служат да си разменят послания, понятни единствено на тях. Докато един ден мистериозно появило се тебеширено човече ги отвежда право към разкъсано човешко тяло и след това нищо не е същото.

През 2016 г., вече пораснал, Еди смята, че е загърбил миналото. Докато неочаквано получава писмо с тебеширена фигура. Същото писмо са получили и приятелите му, които решават, че това трябва да е лоша шега. Но шегата става зловеща, когато се оказва, че един от тях е мъртъв. За да спаси себе си, Еди трябва да разбере какво всъщност се е случило преди толкова много години.

Майсторското редуване на минало и настояще превръща „Тебеширения човек“ в блестящ трилър, в който всеки герой е като изваян от плът и кръв, всяка загадка намира своята развръзка, а обратите шокират и най-наблюдателния читател.”

“Игра на лъжи” на Клеър Макинтош, изд. Сиела

Като говорим за добри писателки… Криминалната страна  и представителите наИгра на лъжизакона ми допадат повече от личните драми, които Макинтош заплита, но според ревютата “Игра на лъжи” си е сериозен психологически трилър, в който няма скучна страна. И отново с шокиращ обрат накрая. Дали ще ме изненада този път?

“Полицията твърди, че е самоубийство.

Ана твърди, че е убийство.

Всички грешат.

Преди година Каролин Джонсън решава да сложи край на живота си. Тя се самоубива по същия начин, по който го е сторил няколко месеца по-рано съпругът ѝ. Оттогава дъщеря им Ана се опитва да се примири със загубата на родителите си. Самата тя наскоро е станала майка и има нужда от Каролин повече от всякога.

Анонимна картичка обаче събужда съмненията ѝ и тя започва собствено разследване, което ще промени живота ѝ и ще изкара от килера скелети, които може би е било по-добре да си стоят там. 

Какво всъщност знае Ана за родителите си, за своите най-близки приятели, за мъжа, с когото живее? Кой каква истината и кой я заблуждава? Параноята ли я кара да си задава тези въпроси, или зловещите инциденти, които започват да я стряскат в дома ѝ са знак, че нещо дълго време е било скривано от нея?”

Банкери“Банкери” на Артър Хейли, изд. Бард

Много хубави неща съм чувала за Хейли, най-вече за задълбочените проучвания, които прави за всяка книга и именно това най-много ме влече.

Имаме няколко негови книги вкъщи, но “Банкери” ми е по цял ден пред погледа.

“Всички играят, за да спечелят!

„Банкери“ открехва внушителните бляскави врати на известна американска банка, за да надникнем в непознатия, но магнетичен свят на големите пари. Верен на стила си, Хейли преплита всички елементи на бестселъра – тайните и явните ходове на мафията, необузданото насилие във всичките му форми, финансовите възходи и падения и разбира се, привлекателния оазис на момичетата за отмора, без които животът на супербизнесмените би бил едва ли не немислим. Артър Хейли поддържа докрай напрежението и след всички перипетии, възторзи и краховевратата на банката остава все така „отворена“, а светът зад нея малко по-разбираем.”

Вместо това чета: “Книга на мечовете”, защото кой има време за друго, освен разкази?

Макар че съществува вероятност да се нахвърля на “Тебеширения човек”. Така де, колко време може да ми отнеме да прочета такова тъничко трилърче?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s