предизвикателства

Трибагрен четатон 2: Начало

Дори да виждате този пост по средата на четатона, включете се смело! Продължителността е цели две седмици (6 – 12 май), темите-предизвикателства са само за помощ при избора, дори една прочетена книга се брои. С други думи – кой каквото колкото. Важното е да четем българска литература. А фейсбук страницата на събитието е пълна с предложения.

Организатор е Топчо a.k.a. Нина a.k.a. Wanderbook (линкът е към нейния блог пост по темата) и както винаги с нея, ще има още много интересни подробности и изненади:

Трибагрен четатон 2!

Трибагрен четатон – видео представяне

Избрах по заглавие на предизвикателство, като най-вероятно ще комбинирам по едно за няколко. Със сигурност няма да устоя на всички други книги, които ме чакат. И си запазвам правото на промени, защото не мога да си избия една от тях от ума.

1. Подобаващо за заглавието на четатона, прочетете книга с корица в един от цветовете на нашето знаме: “Нулева година” на Цветина Цолова. Този сборник прекъснах, защото го дадох на друг човек, а в момента е най-малко вероятно да се върна към него, защото може да са вълшебни и приятни, но все пак са разкази. Е, ако не сега, по-нататък ще ги дочета.

2. Книга с исторически, фолклорен или митологичен елемент: “Sirma” на Reni Stankova, исторически роман, базиран на реална история. Вероятно ще я комбинирам със следващата точка, а на живо е още по-хубава.

3. Книга, която сте избрали заради корицата: Ъм, май няма такава, но ако имаше, сред тях щеше да бъде “Ритуалът” на Радко Пенев – зелена, огнена и призрачна едновременно.

4. Книга, написана преди 2000 г.: “Тежестта на скафандъра” на Любен Дилов. Моето издание е самостоятелно, от Библиотека галактика. Даденото – новото – е онова, което се намира по книжарниците.

5. Роман, насочен предимно към младежка аудитория (YA роман): “Софийски магьосници” на Мартин Колев. Не всеки я определя като тийн, но в момента просто не харесвам нищо друго за това условие.

6. Книга или поредица, която сте започнали, но не сте завършили, или автор, чиито книги сте чели и продължавате с библиографията му: “Приказка за магьосници, физици и дракон” на Геновева Детелинова. Зачетох, засмях се и оставих останалото за Читателския маратон. Тъкмо излезе ново издание на Човешката библиотека.

7. Книга от автор от града/района в който сте родени/живеете: “Мисия Лондон” на Алек Попов, роден в София. Преди години се смях с филма. Забравила съм достатъчно, че да се посмея с книгата.

8. Книга от автор, когото сте виждали на живо, присъствали сте на книжна среща или сте гледали негов/неин лайв: Книгата ми за това условие (още) не е издадена, ама какво да се прави – “Обетът” на Яна Мицева. Авторката не само съм я виждала на живо, ами и съм я гушкала, защото ми е другарче.

https://i.imgur.com/YSQo7b4.jpg

One thought on “Трибагрен четатон 2: Начало

Leave a comment