Wish List

Зовът на новите книги, които вече мога да видя, ура!

https://i5.helikon.bg/products/3494/22/223494/223494_b.jpg“Трите тела” на Лиу Цъсин, изд. Колибри

Слушахте ли и вие за “Трите тела”, преди да излезе българският превод? А за “The Three Body Problem”, преди да излезе английският? Спечелила Хюго, номинирана за Локус, Небюла, Кампбъл, хвалена от всички… Да го е страх човек да зачете, когато всяко споменаване му повдига очакванията.

“Трите тела” е началото на трилогия твърда научна фантастка за първата среща на човечеството с извънземен разум в годините на комунистическия режим и след Културната революция в Китай. Ако не сте запознати с реалната историческа страна на романа, не се безпокойте, обяснено е още в началото. Следва споменатият извънземен живот, изкуствен интелект, квантова механика и… Не знам какво още, но като човек, който се радва колкото на книгите за измислена, толкова и на истинска наука, нямам търпение. Остава по някое време да литнем сред звездите и ще литна от щастие.

“Кулата на шутовете” на Анджей Сапковски, изд. Сиела

Пък на вас хрумвало ли ви е, че Сапковски има книги и извън света на “Вещерът”? “Кулата на шутовете”, например, е начало на цяла трилогия.

“Не настъпи Краят на света. Той не загина и не изгоря. Поне не целият.

Но и така беше весело.”

… и…

“Рейнмар от Белава, лекар, билкар, благородник, недоучил магьосник и злополучен любовник, има много лош ден. Обвинен в прелюбодейство (основателно) и в убийство (неоснователно), той трябва да бяга, за да спаси живота си.”

Ънхюмън“Ънхюмън” на Е. Т. Уиспър, изд. Изток-Запад

Уж английска книга. Авторът на единственото ревю в Гудрийдс спекулира дали преводачът не е и автор. Кой знае, не са дадени оригинални автор и заглавие. Цялата мистерия може да е просто досаден маркетингов трик, но става дума за фантастични разкази и знаете ли защо хората вече са ънхюмън в първия разказ? Защото наличието на полове само създава конфликти и е излишно в свят с изкуствени матки, така мъжете и жените си правят операции и стават безполови. Откачена работа.

“Разкази с неочакван край” и “Още разкази с неочакван край” на Роалд Дал, изд. Унискорп

Преиздания. Вероятно съм попадала на разкази на Дал в сборни томчета с други автори. С новите издания под ръка, лесно ще потвърдя.

“Приказка за долната земя” на Ирена Първанова, изд. Сиела

Илюстрирано детско фентъзи приключение от българска авторка. Което звучи като осиновеното отроче на “Грегор и долната земя” на Сюзан Колинс и “Град на име Съвършенство” на Хелена Дъган, не мислите ли?

Времеубежище“Времеубежище” на Георги Господинов, изд. Жанет 45

Роман; с мека или твърда корица.

Какво се случва в новия роман на Господинов? Нямам представа, описанието на корицата е толкова съдържателно, колкото на повечето съвременни български романи. Сякаш, като изключим жанровите, писателите вече не се занимават със сюжети.

Мога да ви кажа, че е “за новата обсесия на Гаустин и дискретното чудовище на миналото, което идва срещу нас” (“Гаустин” от “И други истории”, 2017) и вече харесвам кратките разкази на Господинов (“Всичките наши тела” и други истории, ревю). Ако намине пак през книжарницата, може да си спечеля автограф и да включа “Времеубежище” в следващия Трибагрен четатон.

Leave a comment